Развлечения

Ахтопол – градът на любовта

Ахтопол е основан от атински колонисти преди близо 2500 години по времето на Златния век на Перикъл. Оттогава до днес градът е бил последователно в границите на Древна Гърция, Римската, Византийската и Османската империи. През 812г. Хан Крум за първи път го присъединява към територията на България.

За да посетите Ахтопол в наши дни не е нужно да го превземате с меч и доспехи. Достатъчно е да обичате слънцето, морето и да сте романтично настроени. Тук може да видите изгрева зад морския фар или да стоите безмълвни при залеза на плажа.

Крайбрежната алея е дълга почти километър и обикаля стария град там, където преди векове е имало Римски стени. Ако се разходите по нея ще минете покрай Гръцкото училище /сега база на скулптори и художници/, старата църква и неминуемо ще се сблъскате с множество ресторанти и кафенета с уникална морска панорама.

Тук има няколко художествени галерии. Провеждат се фестивали, литературни конкурси и други културни мероприятия. 

В Ахтопол може да посетите сградата на Парк Странджа, където ще ви запознаят с богатствата му и уникалните видове, които го населяват. От тук тръгват и някои от туристическите маршрути. Цялата територия на юг от Ахтопол до Синеморец е част от защитената местност Устието на река Велека.

Истинското очарование на града може да усетите и извън активния туристически сезон, когато е доста по-тихо, а от дворовете на къщите се носят аромати на печена риба или сладко от зелени смокини.